ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΑΝΕ - ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ




ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

   Πριν από δέκα χρόνια η Εθνική Ελλάδας κατάφερε αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο, αδιανόητο, τρελό, απίθανο. Η «γαλανόλευκη» κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατάφερε ύστερα από επικούς αγώνες να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης και να αναδειχθεί Πρωταθλήτρια, κατακτώντας το Euro 2004. Το τεράστιο επίτευγμα της Εθνικής, έκανε εκατομμύρια Έλληνες να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν ξέφρενα την μεγάλη κατάκτηση του Euro. Τώρα μια άλλη ομάδα, πιο νεανική και με διαφορετικό στυλ παιχτών, ξεκινάει το ταξίδι της με σκοπό να δοξάσει τα χρώματα της πατρίδας μας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα μόνα κοινά των δύο ομάδων σαν σύνολα είναι η αγάπη τους για την Ελλάδα αλλά και δύο παίχτες.  Δύο μαχητές, δύο ηγέτες, δύο παίχτες που δίνουν και τη ψυχή τους για την ομάδα, ο λόγος για τον αρχηγό Γιώργο Καραγκούνη και τον αιώνιο στρατιώτη Κώστα Κατσουράνη. Ο ‘Τυπάρας΄ μπορεί να διανύει πλέον το 36ο έτος της ζωής του αλλά όταν μπαίνει στο γήπεδο με τα γαλανόλευκα θυμίζει εικοσάρη, είναι ο ίδιος παίχτης που έγινε ο εφιάλτης των Πορτογάλων χαλώντας το πάρτι των διοργανωτών στη πρεμιέρα. Ο Κατσουράνης μπορεί να έχει γίνει πιο αργός σε σχέση με το 2004, είναι άλλωστε λογικό πήγε 34, αλλά η εμπειρία  του καλύπτει τα μειονεκτήματα του, έχει αλλάξει και θέση άλλωστε από αμυντικό χαφ πλέον αγωνίζεται και σαν κεντρικός αμυντικός.
   Ο Φερνάντο Σάντος μοιάζει σε πολλά με τον προκάτοχο του. Οι δύο προπονητές έχουν πανομοιότυπο στυλ, θέλουν οι ομάδες τους να παίζουν για το μηδέν στην άμυνα και εφόσον το έχουν εξασφαλίσει να πάνε για τη νίκη. Η ομάδα του Όττο Ρεχάγκελ έπαιζε με σύστημα 4-4-2 με πολύ κοντά τις γραμμές ενώ ο Πορτογάλος  με 4-3-3. Η ομάδα του Γερμανού  είχε γίνει ένα κλειστό κλαμπ, ενώ ο διάδοχος του δοκιμάζει πολλούς παίχτες στην εθνική.



   Η ομάδα του 2004 είχε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα τερματοφύλακα τον Αντώνη Νικοπολίδη, έναν παίχτη που αδιαμφισβήτητα αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχε κάνει ποτέ αυτή τη τρελή πορεία το Πειρατικό της Εθνικής μας. Η τωρινή ομάδα έχει τον ταλαντούχο Καπίνο, μπορεί να είναι μόνο 20 ετών αλλά δείχνει σημάδια μεγάλου τερματοφύλακα, το θέμα όμως είναι να καθιερωθεί και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο.



   Η άμυνα της ομάδας του Ρεχαγκελ απολογούνταν από τον Σεϊταρίδη, τον Δέλλα , τον Καψή και τον Φύσσα. Ενώ ο Σάντος έχει στην άμυνα του τον Τοροσίδη , τον Παπασταθόπουλο, τον Παπαδόπουλο και τον Τζαβέλλα. Ο Γιούρκας ήταν τότε το καλύτερο δεξί μπακ στον κόσμο, συμφώνα με την γνωστή γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt.de, ενώ ο μαχητής Τοροσίδης όταν φοράει τη φανέλα της Εθνικής  μεταμορφώνεται και θυμίζει παίχτη παγκόσμιας κλάσης.  Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο είναι ΤΟΡ επιπέδου και αγωνίζονται σε 2 πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Σίγουρα είναι καλύτεροι από τους Δέλλα-Καψή.  Στο αριστερό άκρο της άμυνας η εθνική μας έχει τον Τζαβέλλα, έναν πολύ γρήγορο αλλά και τεχνίτη παίχτη, σε αντίθεση με τον Φύσσα που ήταν αργός και χωρίς τεχνική όμως έδινε το 200% για αυτή την ομάδα. Συνοψίζοντας η τωρινή άμυνα θεωρητικά είναι καλύτερη από την άμυνα του ’04.



   Στο κέντρο ο Πορτογάλος χρησιμοποιεί τους Μανιάτη και Τζιόλη που είναι χαμηλότερου επιπέδου από τον μεγάλο αρχηγό  Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Μπασινά. Μπροστά τους βάζει τον Καραγκούνη σε αντίθεση με τον σερ Όττο που τον χρησιμοποιούσε σαν δεξί χαφ. Την θέση του αριστερού χαφ την έχει ο Σαμαράς ένας παίχτης που έλειπε από την εθνική μας αν και το κενό του Βασίλη Τσιάρτα δεν πρόκειεται να καλυφτεί εύκολα, Δεξί εξτρεμ στην ομάδα του Σάντος είναι ο Σαλπιγγίδης με τα υπέρπολύτιμα γκόλ του, ενώ το ’04 σε αυτή τη θέση έπαιζε ο γεμάτος ενεργεία και θέληση να βοηθήσει την ομάδα Γιώργος Καραγκούνης. Το Πειρατικό του Ρεχαγκελ είχε στην επίθεση του τον πολύ φορμαρισμένο Άγγελο Χαριστέα και τον Ζήση Βρύζα σε αντίθεση με την ομάδα του 2014 που έχει έναν από τους καλυτέρους επιθετικούς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τον Κώστα Μήτρογλου. Θεωρητικά ο νυν προπονητής έχει καλύτερο υλικό και μπορεί να πετύχει μια ακόμα διάκριση, όμως ο χρόνος θα δείξει αν έχουν το σθένος να κάνουν τους Έλληνες πανευτυχείς με μια προ στο Μουντιάλ. Άραγε η ομάδα θέλει τον Γερμανό της;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια