ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ: Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ




Γράφει ο 
Πανταζής Δημήτρης
Δημοσιογράφος

   "Δεν έχει η γυναίκα το δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα της;" είναι ένα επιχείρημα που προβάλλεται από τις φεμινιστικές οργανώσεις και όλους εκείνους που είναι υπέρ των εκτρώσεων . H γυναίκα, όπως ισχύει και για κάθε άντρα, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα γίνει με το σώμα της, εκτός από τη θανάτωσή του.
   Tη ζωή δεν τη δημιουργήσαμε εμείς και γι’ αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να τη διακόψουμε. Με την ίδια λογική, η γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να διακόψει τη ζωή μιας καινούριας ανθρώπινης ύπαρξης που έχει δημιουργηθεί μέσα στη μήτρα της. Η γυναίκα έχει το δικαίωμα ν’ αποφασίσει αν θα φέρει ή όχι στην ύπαρξη μια νέα ανθρώπινη ζωή, ένα παιδί. Από τη στιγμή όμως που έχει γίνει η σύλληψη, έρχεται το δικαίωμα της νέας αυτής ανθρώπινης ύπαρξης, το δικαίωμά της να ζήσει. Το έμβρυο δεν είναι ένα κομμάτι του σώματος της εγκύου γυναίκας, αλλά μια ανεξάρτητη ανθρώπινη ύπαρξη. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το δικαίωμα στη ζωή αυτής της νέας ύπαρξης, αυτού του νέου παιδιού.


   Το θέμα αυτό να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο και παρουσιάζει όχι μόνο ιατρικό ενδιαφέρον, αλλά επίσης νομικό, θεολογικό, κοινωνικό και ηθικό. Για όλους εκείνους μάλιστα που ισχυρίζονται πως είναι χριστιανοί, το θέμα έχει τεράστια σημασία. Η ιερότητα της ζωής που δοτήρας της και συντηρητής της είναι ο Θεός, με τον τρόπο αυτά καταστρατηγείται. Έτσι ώστε και στην περίπτωση αυτή, όπως και σε ορισμένες άλλες, το τελικό ερώτημα είναι αν έχει ο άνθρωπος το δικαίωμα, ακόμη περισσότερο ο γιατρός, να υποκαθιστά το Θεό. Βέβαια, στις ποικίλες και μακροχρόνιες συζητήσεις που έγιναν πάνω σ' αυτό το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, επιστρατεύθηκαν επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, που φυσικά έχουν και λογική και θεμελίωση, ανάλογα με την "οπτική γωνία" και την ψυχοσύνθεση του κάθε ερευνητή.
   Η νομιμοποίηση αυτών των εκτρώσεων, υπό προϋποθέσεις, έχει υιοθετηθεί από αρκετές χώρες. Στην χώρα μας νομιμοποιήθηκαν στην δεκαετία του '80 και επιτρέπεται η διακοπή της κύησης μέχρι και την 12η εβδομάδα. Ο αριθμός των αμβλώσεων, οι οποίες διενεργούνται στην χώρα μας ετησίως, ανέρχεται περίπου στις 200.000 και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή διακοπή της κύησης μπορεί να είναι χειρουργικές ή φαρμακευτικές.
   Στην χειρουργική διακοπή της κύησης αρχικά γίνεται διαστολή του τραχηλικού στομίου και στην συνέχεια εκκένωση του περιεχομένου της μήτρας με την βοήθεια αναρρόφησης ή μαιευτικών ξέστρων. Η χειρουργική μέθοδος χρησιμοποιείται για την διακοπή κυήσεων του 1ου τριμήνου. Οι άμεσες επιπλοκές της μεθόδου είναι η αιμορραγία, η διάτρηση της μήτρας και η φλεγμονή . Απώτερες επιπλοκές της μεθόδου είναι η δημιουργία ενδομήτριων συμφύσεων, η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου και η φλεγμονή των σαλπίγγων, που έχουν ως αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.
   Μια έρευνα πέντε ετών στις ΗΠΑ έδειξε ότι 25% των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε έκτρωση χρειάστηκαν στη συνέχεια ψυχιατρική φροντίδα, σε αντίθεση με μόλις 3% των γυναικών που δεν είχαν κάνει έκτρωση. Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει έκτρωση υποφέρουν πιο συχνά από κατάθλιψη, στρες, μειωμένη αυτοεκτίμηση και έχουν πιο συχνά τάσεις για αυτοκτονία.


   Πρόσφατα έγινε μια έκθεση φωτογραφίας από τον ρουμάνο Narcis Virgiliu για τις αμβλώσεις που δίνει άλλη διάσταση στο θέμα. Ο συγκεκριμένος φωτογράφος απαθανάτισε νεκρά έμβρυα μετά από εκτρώσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό του και να το αποτρέψει από τέτοιες ενέργειες. Ο Narcis Virgiliu εμπνέεται κυρίως από την ομορφιά του γυναικείου σώματος, αποκαλύπτοντας σε ένα χορό σκιές και το φως, τον αισθησιασμό, την ευγένεια, και τη διαφάνεια της ψυχής της γυναίκας.  Η κάμερα του είναι σαν το πινέλο του ζωγράφου: το φως, το χρώμα, το σχήμα και τη φύση δημιουργούν συναισθήματα, αισθήσεις, την ομορφιά, όλα αυτά που τον καθιστούν πραγματικό καλλιτέχνη της εικόνας. Είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους ρουμάνους φωτογράφους και έχει λάβει τα δύο πρώτα βραβεία στο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργανώθηκε από το Playboy. Οι συλλογές του του χάρισαν διεθνή αναγνώριση και έτσι αυτός το εκμεταλλεύεται για να ευαισθητοποιήσει όλους αυτούς που θα δουν έργα του. Τέτοιοι καλλιτέχνες ανεβάζουν το επίπεδο της κοινωνίας και μας κάνουν πιο ευαίσθητους σε θέματα όπως η έκτρωση. Ίσως και να έχει δίκιο γιατί όπως και να το κάνεις και τα έμβια έχουν ψυχή...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια