Τα μάτια μας είναι δυνατόν να μας προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο εμφράγματος.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα μίας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην επιθεώρηση «British Medical Journal» και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 12.745 εθελοντών.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άννε Τίμπγιαεργκ-Χάνσεν, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, παρακολούθησαν τους εθελοντές από το 1976 έως το 2009. Όταν η έρευνα ξεκίνησε, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία άνω των 20 ετών.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι εκδηλώνουν ξανθελάσματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, και μάλιστα στην επόμενη 10ετία.
Τι είναι τα ξανθελάσματα και πώς θα τα καταλάβετε
Ξανθελάσματα ονομάζονται οι κίτρινες κηλίδες που αναπτύσσονται στο δέρμα γύρω από τα μάτια (βλέφαρα), συνήθως προς τη μύτη.
Σχηματίζονται εξαιτίας της συσσώρευσης χοληστερόλης κάτω από το δέρμα και είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών.
Ωστόσο, είναι δυνατόν να εκδηλωθούν ακόμα και σε εφήβους ή ηλικιωμένους.
Δεν προκαλούν πόνο, ούτε απειλούν την όραση, πολλοί, όμως, επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, στο περίπου 40% των περιπτώσεων, υποτροπιάζουν.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ξανθέλασμα θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς, καθώς αποδεικνύεται ότι αποτελεί έναν πολύ καλό δείκτη πρόβλεψης του εμφράγματος και της καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες κάτω των 55 ετών.
Τέλος στη μελέτη τονίζεται ότι -σε κάθε περίπτωση- ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, εμφράγματος ή θανάτου μέσα σε μια 10ετία, για όσους εμφανίζουν ξανθελάσματα είναι αυξημένος από 8% έως 12%.
ΠΗΓΗ: toxwni.gr
0 Σχόλια