Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Γαλάτσι μίλησε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις και την ανάδειξη της πρότασης διεξόδου του Κόμματος.
Στην ομιλία του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται τις «μεταρρυθμίσεις» που θα προωθήσει, για να εξασφαλιστεί ανεμπόδιστα η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τόνισε, αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ, όπως οι μειώσεις μισθών, η συνέχιση της κινητικότητας και της αξιολόγησης, η ενίσχυση της ελαστικής εργασίας, η πλήρης εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων. Επισήμανε, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ότι σταμάτησε η συζήτηση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατίθεται όλο και πιο πίσω η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, μια ρύθμιση που έτσι κι αλλιώς από μόνη της δεν αρκεί για να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις, «που όντως είναι σκληρές και όχι "σικέ", δεν γίνονται για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά γιατί υπάρχουν σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για το ποιος θα βγει κερδισμένος από την καπιταλιστική κρίση, γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πού πάει η κατάσταση με την οικονομία της Ευρωζώνης. Στις διαπραγματεύσεις τους δεν συζητιούνται οι απώλειες του μισθού και του μεροκάματου, τα χιλιάδες λουκέτα στα μαγαζιά, η άθλια κατάσταση στην υγεία, η υποβάθμιση των ΠΕΔΥ κλπ. Από τις συναντήσεις, η ουσία είναι ότι συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική με υποσχέσεις της συγκυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, για νέα μέτρα ή για πιστή υλοποίηση όσων έχουν ήδη παρθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Με αφορμή τη διαπάλη που συνεχίζεται για το μέλλον της Ευρωζώνης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις φαίνεται να επιλέγουν έναν συμβιβασμό εντός της Ευρωζώνης, με αδιαπραγμάτευτη τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του λαού. Ωστόσο πρόσθεσε πως «πάντα στον καπιταλισμό οι συμβιβασμοί και οι "συμμαχίες" είναι προσωρινές, ενώ οι ανταγωνισμοί είναι αέναοι και σφοδροί (...) Όμως πρέπει να είναι καθαρό ότι αν και εφόσον μια έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελεί προϊόν διαπάλης και συγκρούσεων μεταξύ των καπιταλιστών, τίποτα καλό δεν έχει να προσφέρει στον λαό. Κάνουν πολύ κακή και ύπουλη υπηρεσία όσοι υποστηρίζουν πως είναι ριζοσπαστικό το αίτημα μόνο για "Αποδέσμευση από την ΕΕ" και τέλος, όπως κάνουν διάφοροι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Αλαβάνος, και ορισμένες, γνωστές για τον ρόλο τους, αντίΚΚΕ ιστοσελίδες.
Η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη γίνεται ριζοσπαστικό αίτημα και ανοίγει φιλολαϊκή προοπτική όταν συνοδεύεται με το κύριο θέμα: την ανάγκη, παράλληλα, ταυτόχρονα, ο λαός να πάρει την εξουσία και την οικονομία της χώρας στα χέρια του. Να αλλάξει τάξη η εξουσία, να υπάρξει δηλαδή εργατική - λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, θα διαγράψει το χρέος γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός. Τότε, με την εξουσία στα χέρια του λαού, με την εργατική τάξη να κάνει κουμάντο και έξω από όλες τις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών, θα κινήσουν μπροστά τα πράγματα».
Για τη διέξοδο που το ΚΚΕ προτείνει στον λαό, το μέλος της ΚΕ τόνισε: «Υποστηρίζουμε πως η λύση για τα δεινά που περνά ο λαός είναι να σηκώσει το κεφάλι του, να μπει στο προσκήνιο των εξελίξεων. Να πάψει να περιμένει λύσεις από τους "σωτήρες". Να σκεφτεί ότι χωρίς αυτόν "γρανάζι δεν γυρνά". Ότι μπορεί η οικονομία να λειτουργεί διαφορετικά αν η εξέλιξη και η πορεία της καθορίζονται από τις λαϊκές ανάγκες και όχι από το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος, που επενδύει τόσο, μόνο και όταν μπορεί να πολλαπλασιαστεί».
Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέφερε παραδείγματα όπως τους χιλιάδες ανέργους οικοδόμους, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για σχολεία, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, νοσοκομεία κλπ, τους χιλιάδες άνεργους νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που είναι αναγκαίοι για να μην υποφέρει και πεθαίνει κόσμος από τις ελλείψεις στην υγεία ή να μη στοιβάζονται οι μαθητές σε ακατάλληλες αίθουσες. Με αντίστοιχα παραδείγματα, όπως τους χιλιάδες ανέργους μεταλλεργάτες και τα ναυπηγεία που μαραζώνουν, ενώ οι καπιταλιστές επιλέγουν τα φτηνά μεροκάματα στην Κίνα για επισκευές και κατασκευές πλοίων, ανέδειξε ότι αυτό που φταίει είναι το ξεπερασμένο, σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και οι νόμοι που το διέπουν, και όχι «μια αρρυθμία και η ανικανότητα των κυβερνόντων».
Ο Πέτρος Αλέπης ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «μια δουλειά έχουμε να κάνουμε: Γειωμένοι γερά με την καθημερινή πραγματικότητα, κοντά στα βάσανα και τις αγωνίες του λαού, πάντα μπροστά στους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα, συγκεντρώνουμε δυνάμεις για την ανατροπή, για το σοσιαλιστικό αύριο.
Αυτό είναι το αληθινά καινοτόμο, γι' αυτό και το πολεμούν "όλου του κόσμου οι αφεντάδες", γι' αυτό και συκοφαντούν την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Το μέλλον θα είναι των λαών και όχι των εκμεταλλευτών».
0 Σχόλια