21/8/2015 - Η Πρώτη Ελληνίδα Πρωθυπουργός!


Η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός!
Με τη χώρα να βρίσκεται μόλις μία «ανάσα» από την προκήρυξη πρόωρων υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό!

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αν λοιπόν προκηρυχθούν εκλογές στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κληθεί να τις διεξαγάγει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα αναθέσει στη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση, εντολή για να τεθεί επικεφαλής της είχε λάβει από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος. Τώρα δε είναι σειρά να αναλάβει την υπηρεσιακή πρωθυπουργία ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δηλαδή η κ. Θάνου.
Σημειώνεται ότι η κ. Θάνου μία δικαστικός λίαν καταρτισμένη, άψογη στα καθήκοντά της και με δημοκρατικές περγαμηνές είχε διατελέσει και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών κα Εισαγγελέων.
Ήταν η δικαστικός που είχε αντιταχθεί στο χαράτσι της ΔΕΗ ως αντισυνταγματικό ενώ σπουδαία υπήρξε η παρέμβασή της, με επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους της των ανωτάτων δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η κυβέρνηση για τη νέα Συμφωνία. Ήταν δε σημαντική η παρέμβασή της διότι την εποχή των διαπραγματεύσεων και μετά το δημοψήφισμα, επεχειρείτο σκοπίμως να διαστρεβλωθούν τόσο οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ώστε να θεμελιωθεί από ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη η προοπτική του Grexit, καθώς θα προτιμούσαν, με υπόδειξη του Βερολίνου, την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε στη σχετική επιστολή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη – το ερώτημα στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν η έξοδος από το ευρώ, όπως κατά ανακριβή τρόπο επέμεναν ορισμένοι από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί».
Και επεξηγούσε:
«Οι Έλληνες ψήφισαν "όχι" σε ποσοστό 61,3% για τα νέα μέτρα λιτότητας». «Οι Έλληνες δεν ζητούν να μην πληρωθεί το χρέος παρ' ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την τρόικα αποδείχτηκαν ανεπιτυχή».
«Οι Έλληνες δεν επιθυμούν μια λύση σε βάρος των λαών των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης... Αναμένουν από τους Ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία και να σκεφτούν (σ.σ. οι εταίροι) όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και τις ηθικές αξίες που επιβάλλει η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης». «Οι Έλληνες περιμένουν να εφαρμοστεί μια δίκαιη συμφωνία».
Τέλος η κ. Θάνου ζητούσε από τους ομολόγους της να ενημερώσουν όλους τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου του οποίου προΐστανται, ώστε με την επιρροή και το κύρος που διαθέτουν να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα που είναι ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκό.

Το Βιογραφικό της πρόεδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου
Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας
Η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.
Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012 – 2014, 2014-2016) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.
Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.
ΠΗΓΗ: Kontranews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια