1/9/2015 - ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΑΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ!




Γράφει ο Πλούταρχος Πάστρας
Αρχισυντάκτης "Ελεύθερης Άποψης ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ"


   Μόνο ήρεμη δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει, τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κυρία Πρόεδρος προσπάθησε όσο μπορούσε να κρατήσει τις πολλαπλές αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά μάταια. Τα θέματα τα οποία έπρεπε να συζητηθούν ήταν πολλά και άκρως «ερεθιστικά» όπως το πρόβλημα με την αναπλήρωση των καθηγητών στα Σχολεία, το τι μέλει γενέσθαι με το ΠΑΛΑΙ, τη φωτιά στη Λατόαλλά και για τη μεταφορά της Λαϊκής.
   Ειδικά λίγο πριν τελειώσει, η συνεδρίαση υπήρξαν πολλοί διαξιφισμοί, χαρακτηριστικότερος από τους οποίους ήταν αυτός ανάμεσα στον κ. Μαγκανάρη και στον κ. Μπουγιούκα, όπου η ένταση αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέμβουν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι για την επίτευξη της ηρεμίας των πνευμάτων, βοηθώντας έτσι και το έργο της κ. Προέδρου, διότι οι φωνές των δύο προαναφερόμενων Δημοτικών Συμβούλων ακουγόντουσαν σε όλο το Δημαρχείο! Βέβαια υπήρξαν κι άλλες στιγμές έντασης μεταξύ κι άλλων Δημοτικών Συμβούλων, όπως κι ανάμεσα στον κ. Μαγκανάρη και στον κ. Δήμαρχο, όπου ο τελευταίος είπε με μεγάλη ένταση στη φωνή του πως εγώ θέλω να σας ακούω όλους στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ν' ακολουθώ το παράδειγμα προηγούμενων διοικήσεων που το απαξιούσαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 
   Η κόντρα λοιπόν ξεκίνησε με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Οικονόμου ο οποίος ήρθε σε διένεξη με τον κ. Μαρκανάρη για το θέμα που όλους απασχολεί, το οποίο είναι το άνοιγμα των Σχολείων την επόμενη εβδομάδα και τα κενά των θέσεων των αναπληρωτών καθηγητών, που ειδικά μέσω προεκλογικής περιόδου μόνο βέβαιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. 
   Για το ίδιο θέμα πήρε τη σκυτάλη αμέσως μετά ο κ. Μπούρας λέγοντας πως προτεραιότητα του Δήμου θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση κονδυλίων για τα σχολεία, ενώ η κ. Σπηλιοπούλου αναφέρθηκε και στους Παιδικούς Σταθμούς λέγοντας ότι υπάρχουν 600 εμπρόθεσμες αιτήσεις και 15 εκπρόθεσμες, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας και όταν καλυφθούν οι πρώτες, τότε θα εξεταστούν και οι δεύτερες, αλλά αν υπάρχουν μέσα σ' αυτές κοινωνικά κριτήρια, τότε θα έχουν προτεραιότητα μαζί με τις υπόλοιπες.
   Επίσης, δήλωσε πως στις 13 Σεπτεμβρίου περιμένουν απόφαση για το ΕΣΠΑ, για το οποίο ζητήθηκαν 200 θέσεις παιδιών για τους παιδικούς σταθμούς, λέγοντας πως πέρυσι τελικά εξυπηρετήθηκαν απ' αυτό 110 κι εφέτος αναμένεται αύξηση του εν λόγω αριθμού, έχοντας προσδοκία να καλυφθεί τουλάχιστον το 90% αυτών και παράλληλα περιμένει ο Δήμος κι ενίσχυση του προσωπικού από τους πεντάμηνους. Αναφέρθηκε όμως και στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε κτίρια τα οποία ενοικιάζει ο Δήμος μας, όπου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση τους.
   Αλλά και ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε για το θέμα της παιδείας, λέγοντας πως λόγω του αριστερού μνημονίου πλέον δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση από την εκάστοτε κυβέρνηση ούτε καν για τον καθαρισμό των σχολείων από τις κατσαρίδες, αν δεν εγκριθεί πρώτα από την Τρόικα.
   Τώρα, όσον αφορά για το ΠΑΛΑΙ, από τη μεριά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Ζώμπος είπε πως απ' ότι φαίνεται θ' ακολουθήσουμε για μία ακόμη φορά τις εξελίξεις και δεν φτάνουν μόνο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ότι θα πρέπει από τον Δήμο μας, να γίνει μια τεχνική και οικονομική πρόταση για την αξιοποίηση του. Ενώ ο κ. Χαραλαμπίδης από την ελάσσονα, είπε πως δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που μπορούμε να τα βάλουμε κι έχουμε καταντήσει πλέον κορόιδα όλων όσων προεκλογικά έρχονται και υπόσχονται τη λύση του υπέρ του Δήμου μας. 
   Ο κ. Παναγιώτου για το ίδιο ζήτημα, είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει ν' αποκτήσει μία στρατηγική θέση για το τι θέλει να πράξει, ενώ απ' ότι φαίνεται υπάρχει πρόθεση το ΠΑΛΑΙ είτε να εκποιηθεί είτε να δοθεί σε κάποια αθλητική ομάδα.
   Το επόμενο σημαντικό θέμα, το οποίο συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για τη Λατό. Σ' αυτό αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου, κατηγορώντας τη Δ.Ε.Η. για την πυρκαγιά που προκλήθηκε πάλι για δεύτερη φορά στην περιοχή από δική της υπαιτιότητα κι ότι θα πρέπει να πληρώσει το κόστος αυτών των ατυχημάτων. Παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο κ. Ζώμπος, λέγοντας πως κάτω από τον πυλώνα υπήρχαν ενάμιση μέτρο στάχυα και μέσω αυτών επεκτάθηκε η φωτιά, ενώ ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε πως υπάρχει ενδεχόμενο να μην υπάρξει κήρυξη από τις αρμόδιες αρχές εκείνης της περιοχής ως αναδασωτέας, μεταφέροντας συνάμα και μία επιστολή των κατοίκων για το θέμα τις πυρκαγιάς.
   Επιπλέον, αναφέρθηκαν κι άλλα ζητήματα ή θέματα από τη μεριά των Δημοτικών Συμβούλων, όπως ο κ. Ζώμπος που είπε πως το φετινό Φεστιβάλ του Δήμου μας, είχε πάρα πολλές ακυρώσεις και ούτε ο ίδιος δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη για το ποιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και ποιες όχι. Ο κ. Παναγιώτου μίλησε για το αριστερό μνημόνιο και για τις επιπτώσεις του στον Δήμο. Ο κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε πως πρέπει να σταματήσει το Δημοτικό συμβούλιο στο βαθμό που είναι δυνατό την εφαρμογή των σκληρών μέτρων της νέας συμφωνίας, που θα επηρεάσουν αρνητικά την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να υπάρξει μία ανακούφιση αυτής, ενώ είπε πως πρέπει να υπάρξει παράλληλα και η κατάλληλη στελέχωση στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, ώστε να γίνεται και πιο αποτελεσματικότερο έργο. Παίρνοντας σ' εκείνο το σημείο αμέσως μετά τον λόγο ο κ. Ελευθερίου, είπε πως η Κοινωνική Υπηρεσία είναι πλήρως επανδρωμένη από 8 υπαλλήλους μόνιμους, απέκτησε 1 κοινωνική λειτουργό, επιπλέον 21 υπαλλήλους από το ΕΣΠΑ και 5 συμβασιούχους συν μία νοσηλεύτρια. 



  Επίσης, είπε πως μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται από τον Δήμο μας 2.359 άτομα επί καθημερινή βάση, ενώ προστέθηκαν συμπληρωματικά 751 οικογένειες από την κάρτα σίτισης. Με το πιο θετικό σημείο της ομιλίας του να είναι ότι 20.000 τόνοι αχλαδιών και βανίλιας θα διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα στους εν λόγω ωφελουμένους.  
  Τελευταίος μίλησε ο κ. Δήμαρχος, αναφερόμενος σε όλα τα προηγούμενα θέματα που θίχτηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε πως δεν χρησιμοποιούμε δικαιολογίες, πιστεύουμε στην αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η αδυναμία επίλυσης κάποιων ζητημάτων, ένα από τα οποία είναι το θέμα των καθαριστριών που θα επιλυθεί, όμως, όπως πιστεύει τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτή η αδυναμία ξανά είπε δεν αφορά μόνο τον Δήμο μας, αλλά και όλη τη χώρα. Τόνισε επίσης πως όταν υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις για το θέμα του ΠΑΛΑΙ, θα συνεδριάσει αμέσως ειδικά γι' αυτό το λόγο τοΔημοτικό Συμβούλιο, ενώ αναφερόμενος στον κ. Κοντονή είπε πως χρειάζεται ο άνθρωπος ιατρική παρακολούθηση. 
  Επιπλέον, δήλωσε πως θα δεχτεί μόνο γραπτές προτάσεις για το ΠΑΛΑΙ, οι οποίες θα γίνουν και στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  Για τα υπόλοιπα θέματα τώρα, είπε πως αναμένεται μέχρι τα μέσα του μήνα η κήρυξη ως αναδασωτέας της περιοχής της Λατό, πως το Φεστιβάλ Γαλατσίου έχει τόσες ματαιώσεις εκδηλώσεων του, διότι υπάρχει το πρόβλημα των Capital Controls και γι΄αυτό τον λόγο οι θίασοι ακυρώνουν ή αναβάλουν τις θεατρικές παραστάσεις ή οι καλλιτέχνες τις συναυλίες τους. Για το ζήτημα της λαϊκής είπε πως όταν υπάρχει αυτή διαλύεται από το 2006 όλο το Γαλάτσι και έχει διογκωθεί στις ημέρες μας σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε και στο ότι υπήρξε ορθή αξιολόγηση των εργατών του Δήμου και για την καταγγελία ότι στα Τουρκοβούνια υπάρχει παράνομο ελικοδρόμιο, είπε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά από την Πολεμική Αεροπορία για ένα τέτοιο ζήτημα.
   Εν κατά κλείδι, από τα 22 ζητήματα που ήρθαν για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπερψηφίστηκαν απ' όλους τα 9, ενώ τα υπόλοιπα υπερψηφίστηκαν μεν, αλλά με πολλά όχι και λευκά από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια