«Βόρεια Μακεδονία» από σήμερα τα Σκόπια! - Συμφώνησε ο Τσίπρας




Στην πιο κρίσιμη φάση η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, όλα ισορροπούν σε μια κλωστή- Στη σκοπιανή αντιπολίτευση η προσοχή του Βερολίνου- Αύριο αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ
Λευκός καπνός έχει αρχίσει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του στο ζήτημα του ονοματολογικού. Εκτός απροόπτου συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια το όνομα Βόρεια Μακεδονία. 

Από την Κυριακή περίμενε η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανάμεσα στα δύο ονόματα που είχαν προκριθεί και να δεσμευτεί επιτέλους για το πολυπόθητο erga omnes. Σήμερα το μεσημέρι ο κύβος ερρίφθη, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι όλα μπορούν να καταρρεύσουν σε μία στιγμή.

«Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και ότι όλα ισορροπούν πάνω σε μία κλωστή. Αυτή η κλωστή μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του ονοματολογικού ή να σπάσει και να οδηγήσει την διαπραγμάτευση στο κενό», λέει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηριστικά. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το Βερολίνο έχει εστιάσει όλη του την προσοχή στην σκοπιανή αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να καμφθούν οι αντιστάσεις, έτσι ώστε να μην πέσει στο κενό η μέχρι τώρα συμφωνία. 

Ο δυτικός παράγοντας επιθυμεί να ψηφιστεί στην βουλή η συνταγματική αναθεώρηση από τα 2/3 (και το VMRO δηλαδή), έτσι ώστε το επικείμενο δημοψήφισμα να απολαμβάνει της στήριξης σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ο Ζάεφ, μάλιστα, σε τηλεφωνήματα που είχε εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος ως προς την έκβαση της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι, στις Πρέσπες οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν την συμφωνία, χωρίς να υπάρξει ανάγκη περαιτέρω διαπραγμάτευσης. 

Τσίπρας και Ζάεφ θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά αύριο ή σήμερα πολύ αργά το βράδυ, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου ο Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος στον λαό του αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιθαγένεια θα είναι Citizen of Northern Macedonian. Η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να γνωρίζουμε αν θα παραμείνει αμετάφραστο.
Σε ό,τι αφορά το όνομα Βόρεια Μακεδονία, είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Makedonia ή στην αγγλική North Macedonia. 

Τι προηγήθηκε 

Νωρίτερα, για συμφωνία που «έγινε» είχε μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μαας στο Βερολίνο, την ώρα που ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παραδέχθηκε δημοσίως ότι η χώρα του παρενέβη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. 

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στην Αθήνα συνεδριάζουν Έλληνες, Σκοπιανοί και εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η δουλειά των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων έχει ολοκληρωθεί ενώ αποκάλυψε ότι από χθες Δευτέρα συνεδριάζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και Ηνωμένα Έθνη. 

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι εμπειρογνώμονες από Ελλάδα και Σκόπια συνεδριάζουν στην αίθουσα «Βενιζέλου», στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. Την Δευτέρα, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Γερμανός ΥΠΕΞ: Όπου μας ζητήθηκε επιδράσαμε παραγωγικά και εξισορροπητικά 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, αν και υποστήριξε ότι αν και η Γερμανία δεν είχε ανάμιξη στη διαδικασία, παραδέχθηκε ότι «όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά». 

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «αυτονόητο ενδιαφέρον» της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. 

«Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην ΕΕ» υπογράμμισε.

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια