Διαγωνισμός Φωτογραφίας για μαθητές των Σχολείων του Γαλατσίου




ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ



                                   Γαλάτσι, 10/ 10/2018

                     Τμήμα Παιδείας, Δια βίου
                     Μάθησης & Πολιτισμού,
                     Αθλητισμού & Νέας Γενιάς
                     Γραφείο Αντιδημάρχου


Ταχ.Δ/νση: Aρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Ταχ.Κωδ.:   111 46
Τηλέφ.:       2132055385, 2132055415    
Fax :             2102143304
email:          kasieri@galatsi.gr



ΘΕΜΑ: Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα: «Αγχεσμός – Λυκοβούνια – Τουρκοβούνια»  για μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων του Γαλατσίου
Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ13.1/165796 /Δ2)

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
1.     Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα: « Αγχεσμός - Λυκοβούνια - Τουρκοβούνια»
με σκοπό, οι μαθητές της πόλης μας να γνωρίσουν τον λόφο της πόλης μας.
2.     Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
3.     Διοργανωτής: Δήμος Γαλατσίου, Τμήμα Παιδείας - Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού - Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Αντιδήμαρχος Μάνος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
4.     Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων αποτελείται από τον Κοντό Κωνσταντίνο-Υπεύθυνο Φωτογραφίας του Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Γαλατσίου, Γιάννη Βερούλη – Δημοτικό Σύμβουλο και Φωτογράφο, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο - Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γαλατσίου, Γιάννη Σκληράκη - Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, Ευάγγελο Μπουγιούκα - Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, Μάνο Ελευθερίου - Αντιδήμαρχο Παιδείας
5.     Ο χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η σχολική χρονιά 2018 – 2019. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φωτογραφιών: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 (σε ηλεκτρονική μορφή στο Τμήμα Παιδείας - υπεύθυνη υπάλληλος: Άννα Κασιέρη, kasieri@galatsi.gr,τηλ.: 210 2143385, 210 2143415)
6.     Οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από την επιτροπή, θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες έπαινοι συμμετοχής και θα δοθούν 6 βραβεία στις 6 καλύτερες φωτογραφίες ανά σχολική βαθμίδα.
7.     Κάθε μαθητής / τρια μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό με τρεις συμμετοχές. Οι φωτογραφίες  θα πρέπει να φτάσουν στο Τμήμα Παιδείας σε ηλεκτρονική μορφή.  
8.     Η συμμετοχή των μαθητών /- τριών στον διαγωνισμό δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
9.     Ο Δήμος Γαλατσίου / Τμήμα Παιδείας αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
10.Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και  απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
11.Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός  του ωρολογίου προγράμματος.
12.Οι έξι νικητήριες φωτογραφίες, από κάθε σχολική βαθμίδα, θα βραβευθούν. Όλες οι φωτογραφίες θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΜΙΝΙ, θα δημοσιευτούν στο site του Δήμου Γαλατσίου (Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη) και θα αποτελέσουν υλικό για λεύκωμα.
13.Θα ζητείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας, ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.
14.Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα  στο ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα»  [ΦΕΚ 25, τ. Α΄, 04.03.1993]. 

ΥΛΙΚΟ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!

ΓΑΛΑΤΣΙ, 100 χρόνια πριν: τόπος ευγενής και εύμορφος…
Εδώ κυριαρχεί το θυμάρι και το θρούμπι, ενώ πού και πού το αγκαθωτόν  ασπάλαθρoν καταστολισμένον από κίτρινα άνθη σού προξενεί την έκπληξιν που αισθάνεσαι όταν απαντάς ευμορφίαν και ευγένειαν. Εδώ το έδαφος είναι ανοικτόν και ελεύθερον, εδώ κυριαρχεί το φως, το Αττικό φως… (Δημ. Καμπούρογλου «Αναδρομάρης της Αττικής», 1914)


ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙ, ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ, ΛΥΚΟΒΟΥΝΙΑ, ΑΓΧΕΣΜΟΣ…
Η σημασία τους είναι γνωστή από την αρχαιότητα και  αναφέρονται ως «Αγχεσμός», όπου υπήρχε και ιερό για τη λατρεία του Δία. «Υπάγονταν στον αρχαίο δήμο Βατή, όπου κατοικούσε η Αιγηίδα Φυλή και είχε προστάτη τον Ηρακλή. […] Επί του Αγχεσμού ην άγαλμα του Διός και μέχρι χθες εσώζετο κλίμαξ και επιγραφή ΔΙΟΣ ΑΓΧΕΣΜΟΣ λελαξευμέναι επί του βράχου… όπερ σημαίνει ότι ιστορικόν μνημείον υπό μόνου του Παυσανίου μνημονευόμενον, κατεστράφη ένεκα της αμαθείας ή αφροντησίας των προϋπαρξασών Κυβερνήσεων» Πρόσθετη μαρτυρία για κατάλοιπα αρχαίου μνημείου στα Τουρκοβούνια αποτελεί και η φράση του Λ. Βεΐκου στο 3ο Άρθρο της Διαθήκης του: «ήτοι πλησίον του Αρχαίου Τάφου και του δρομίσκου που πηγαίνομεν προς το Ψυχικόν και προς τα Γιδομανδριά».
Ο Αγχεσμός ήταν μια λοφοσειρά κοντά στην αρχαία Αθήνα όπου σίγουρα βοηθούσε στην παραγωγή του φημισμένου μελιού της Αττικής. Ένα από τα σύμβολα του Δία ήταν και η μέλισσα. Ο Αγχέσμιος Δίας λοιπόν, ήταν αυτός που προφύλασσε τα μελίσσια της πόλης. Η ετυμολογία της λέξης Αγχεσμός έχει ως εξής: άγχη = πλησίον, κοντά + εσμός = σμήνος, σμήνη (μελισσών).
Το όνομα αυτού του ορεινού όγκου στην πορεία του χρόνου άλλαζε. Λέγεται ότι τα αποκαλούσαν Λυκοβούνια, μάλλον από το πολύ φως που έλουζε το βουνό (Λύκη = Φως στα αρχαία ελληνικά). Αν και πρόκειται για υποθέσεις, γεγονός είναι ότι, ακόμη και σήμερα, με κατεστραμμένη την κορυφογραμμή και τη φυσική βλάστηση και την χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική επιβάρυνση, είναι μέρες που κατά την ανατολή του ηλίου το φως που ξεχύνεται προς το Γαλάτσι και λούζει στην κυριολεξία τη δυτική πλευρά των Τουρκοβουνίων αφήνει τον παρατηρητή έκθαμβο.
Για τη σημερινή ονομασία  ‘Τουρκοβούνια’ που οι υπόδουλοι Έλληνες έδωσαν στην οροσειρά αυτή, γιατί ως βουνό και δάσος την αποκλειστική κυριότητα και διαχείριση σ’ αυτό δεν μπορούσε, κατά το Οθωμανικό Δίκαιο, να ασκεί κανένας άλλος εκτός από το Τουρκικό Δημόσιο. Συνεπώς εθεωρούντο ‘Τουρκικά Βουνά’ και ήταν απόλυτα φυσικό να τα αποκαλούν έτσι οι Έλληνες». Αλλά και ο αρχαιολόγος Κ. Κοντόπουλος έγραφε σε υπόμνημά του προς την Κυβέρνηση για την προστασία των λόφων: «Αι πετρώδεις κορυφαί των υψωμάτων, των λόφων και των ορέων εισίν εθνική κτήσις, όπως και επί Τουρκοκρατίας, και ουδεμία λατόμευσις ή συνοικισμός επιτρέπεται επ΄ αυτών». Η λοφοσειρά δηλαδή ήταν ιδιοκτησία του Τουρκικού Κράτους. Με άλλα λόγια, τούρκικα βουνά. Τουρκοβούνια.

O Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού,
Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Γαλατσίου


Μάνος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια