Την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι το προοδευτικό κέντρο, το οποίο θα προωθήσει γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και λύσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο φόρουμ του European House Ambrosetti και το πάνελ για το μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κόμο της Ιταλίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε το Σάββατο σε πάνελ μαζί με τρεις πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, -Πρόντι, Λέτα και Μόντι-, τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, Γκερτ Βίλντερς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πέντε χρόνια πριν, που είχε ξαναβρεθεί στο Κόμο, «πολλοί πίστευαν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από την Αριστερά, αλλά αποδείχθηκε ότι προέρχεται από τη Δεξιά. Από την ακροδεξιά των Σαλβίνι και Λεπέν, τον εθνικό απομονωτισμό του Μπόρις Τζόνσον αλλά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας».
«Η Ευρώπη σήμερα, όπως και η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια, βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα μεταξύ εθνικιστικών πολιτικών και την παθητική αποδοχή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η λύση πρέπει να είναι η εξεύρεση εναλλακτικών πολιτικών που βασίζονται σε γενναίες, προοδευτικές και ευρωπαϊκές λύσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση όταν απέρριψε το Grexit αλλά προστάτεψε και την κοινωνία, στη διαπραγμάτευση για έξοδο από την οικονομική κρίση. Όταν υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στο προσφυγικό, αλλά, παράλληλα, πάλεψε για συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Όταν συνεισέφερε στην ειρήνη στην περιοχή, απέναντι στον εθνικισμό, επιλύοντας το ονοματολογικό και κάνοντας σημαντικά βήματα και για την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ωστόσο ότι «δυστυχώς η ΕΕ συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις με βραχυπρόθεσμη προοπτική και μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια».
Και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος επιστροφής σε σοβαρές κρίσεις στο προσφυγικό, την οικονομία και την ασφάλεια είναι υπαρκτός. Για αυτό το λόγο, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα ευρωπαϊκό μέτωπο από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι το προοδευτικό Κέντρο, το οποίο θα προωθήσει γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές λύσεις σε τέσσερις τομείς:
1. Κοινωνική Ευρώπη και οικονομική σύγκλιση
2. Ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού με την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δίκαιο καταμερισμό φιλοξενίας και συγκροτημένη πολιτική με χώρες προέλευσης και διέλευσης Ασίας και Αφρικής.
3. Εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών.
4. Πιο δυναμική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική υπέρ της ειρήνης και κατά του εθνικισμού, ειδικά στη γειτονιά της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία».
Κλείνοντας τη παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλωσόρισε τη νέα ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενναίες προοδευτικές λύσεις χωρίς μια προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να συμπορευτούν σε αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και μέσω της Συνόδου για τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, αλλά και διμερώς σε συνέχεια του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 2017».
Όταν ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, ο συντονιστής του πάνελ, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
«Όταν μιλάμε για πολιτική, μιλάμε για καθημερινότητα. Κάποιες φορές όμως μιλάμε και για την ιστορία και αυτούς που τη γράφουν. Θέλω να συγχαρώ τον Αλέξη Τσίπρα για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».
Όπως σημείωσαν ακόμη συνεργάτες του κ. Τσίπρα, κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Λεμέρ τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτο δίκιο ότι η ΕΕ δεν έχει μάθει από τα λάθη της.
«Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Και θέλω να συγχαρώ τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπα και στην επίσκεψή μου στην Αθήνα με τον πρόεδρο Μακρόν, έδειξε γενναιότητα ως προς την έξοδο της χώρας του από την οικονομική κρίση,» τόνισε.
Στο περιθώριο του φόρουμ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συνάντηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις ευρωαμερικανικές σχέσεις.
Η κ. Κλίντον συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Τέλος, μετά από σειρά συναντήσεων με παράγοντες της ιταλικής πολιτικής ζωής στο περιθώριο του φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα τη Ρώμη, προκειμένου να έχει επαφές με αξιωματούχους και να συμμετάσχει σε πολιτικές εκδηλώσεις.
amna.gr
0 Σχόλια