6 αιτίες που ξυπνάτε κάθε πρωί με πονοκέφαλο


Αν αναρωτιέστε γιατί ξυπνάτε με πονοκεφάλους, να ξέρετε ότι ο καθαυτός ο ύπνος είναι συχνά μέρος του προβλήματος.
“Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιους πονοκεφάλους ή πονοκεφάλους που φαίνεται να εμφανίζονται αμέσως μόλις ξυπνήσετε, θα μπορούσε να είναι μια διαταραχή ύπνου”, λέει η δρ. Nancy Foldvary-Schaefer, ιατρός ύπνου και Διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic.
Έξι λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με πονοκέφαλο
1. Αϋπνία και προβλήματα ύπνου
Οι πονοκέφαλοι και τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με διάφορους τρόπους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να καταστήσει πιο πιθανό να αναπτύξετε πονοκέφαλο τάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι συχνά ένας φαύλος κύκλος, εξηγεί η δρ. Foldvary-Schaefer: “Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους έντασης, που με την σειρά του δυσκολεύουν τον ύπνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πονοκεφάλους”.
Και ακόμα κι αν είστε καλά ξεκούραστοι, ο ύπνος δεν είναι πάντα μια διαφυγή από τους χρόνιους πονοκεφάλους. Τόσο οι ημικρανίες όσο και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν, ενώ κοιμάστε. Φυσικά, μπορούν επίσης να “χτυπήσουν” και όταν είστε ξύπνιοι και ο ήλιος λάμπει.
2. Υπνική άπνοια και πονοκέφαλος
Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου σταματούν να αναπνέουν για στιγμιαία/μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ροχαλητό είναι το σύμπτωμα που σχετίζεται συχνότερα με την υπνική άπνοια. Αλλά οι πονοκέφαλοι από άπνοια ύπνου είναι επίσης πολύ συχνοί.
“Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με υπνική άπνοια έχουν πονοκεφάλους. Το κλασικό σενάριο είναι ότι ένα άτομο ξυπνά με πονοκέφαλο κάθε μέρα, ο οποίος υποχωρεί μέσα σε τέσσερις ώρες”, λέει η Δρ Foldvary-Schaefer.
Οι άνθρωποι συνήθως περιγράφουν τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με την άπνοια ως “πιεστικό πόνο που εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού”. Διαφέρουν από τις ημικρανίες, οι οποίες συχνά προκαλούν παλμικό πόνο στην μία ή στην άλλη πλευρά και συνήθως συνοδεύονται από ναυτία ή άλλα συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι όταν αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια, οι πονοκέφαλοι υποχωρούν.
3. Σύνδρομο ξαφνικής “έκρηξης” στο κεφάλι
Ναι, υπάρχει μια τέτοια διαταραχή, αλλά ευτυχώς δεν είναι ακριβώς όπως ακούγεται!
Σε αυτήν την περίεργη διαταραχή ύπνου το άτομο ακούει ένα φανταστικό κρότο ή έναν ήχο σαν έκρηξη στις στιγμές μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Συχνά είναι ανώδυνο, αλλά μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πόνο σαν μαχαιριά στο κεφάλι.
Η δρ. Foldvary-Schaefer λέει ότι το σύνδρομο της ξαφνικής έκρηξης δεν είναι καλά κατανοητό: “Πιστεύουμε ότι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει καθώς τα συστήματα αφύπνισης κλείνουν και τα συστήματα ύπνου ενεργοποιούνται. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο που οι μύες σας μερικές φορές τραντάζονται ξαφνικά καθώς μεταβαίνετε από την δραστηριότητα στην ξεκούραση”.
4. Κοιμάστε υπερβολικά
Όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Παρόλο που η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, το ίδιο μπορεί να προκληθεί και από αντίστροφο. Μερικές φορές, ο οργανισμός αντιδρά όταν κοιμάστε περισσότερο από ό, τι έχει συνηθίσει: μπορεί να διαταραχτεί ο κιρκάδιος ρυθμός σας, να σας κάνει να αισθάνεστε νωθρότητα και να συμβάλει σε πονοκεφάλους. Πολλές φορές, αυτό συμβαίνει όταν κοιμάστε πολλές ώρες, αλλά η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή.
5. Τρίξιμο των δοντιών
Εάν τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ξυπνάτε με πονοκεφάλους. Τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο (βρουξισμός) είναι όταν τρίζετε ασυναίσθητα τα δόντια σας και σφίγγετε το σαγόνι σας, ενώ κοιμάστε. Αυτό δημιουργεί μια συνολική ένταση στο πρόσωπο και το κεφάλι σας, που οδηγεί σε δυσάρεστο πονοκέφαλο ή ημικρανία το επόμενο πρωί.
6. Hangover
Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους πρώτους πιθανούς ενόχους για τον πρωινό πονοκέφαλο. Ανάλογα με την ευαισθησία σας στο αλκοόλ, ακόμη και ένα ποτό το προηγούμενο βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε δυνατό πονοκέφαλο την επόμενη μέρα. Ειδικά αν μιλάμε για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν πάτε για ύπνο. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει πολύ τον οργανισμό και αυτή η έλλειψη νερού μπορεί επίσης να συμβάλει σε πονοκεφάλους (είτε συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε της νύχτας).
Πότε είναι σοβαροί οι πρωινοί πονοκέφαλοι;
Ακόμα κι αν δεν υποψιάζεστε ότι υπάρχει μια υποκείμενη διαταραχή πίσω από τους πονοκεφάλους σας, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν δεν βρίσκετε ανακούφιση, ειδικά αφότου δοκιμάσετε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο γιατρός θα σας παρέχει κάποιες άλλες επιλογές θεραπείας και θα αποκλείσει τυχόν άλλες αιτίες για τους πονοκεφάλους, όπως φάρμακα, διατροφή και καταπονημένους μύες.
Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι οι πονοκέφαλοι σας μπορεί να συνδέονται με κάτι όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια ή ο βρουξισμός, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία για να φτάσετε στη βασική αιτία. Και αν έχετε πρωινούς πονοκεφάλους τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για να μάθετε τα επόμενα βήματα.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια