Τσίπρας για Πολάκη: «Δική μου απόφαση η καθαίρεσή του - Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου»

 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει, δομές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, διαφάνειας».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ερωτήσεων που δέχτηκε για την πολιτική επικαιρότητα και το ζήτημα του Παύλου Πολάκη, κατά τη συμμετοχή του στο Συνέδριο «ygeiamou 2023: Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον 'Ανθρωπο, και ειδικότερα σε συζήτηση με θέμα: «Η επόμενη ημέρα για την Υγεία», την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.

«Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση με ευθύνη Πολάκη, για μια ανάρτηση που έκανε ο Πολάκης, δεν θα το επιτρέψω. Έχω κι εγώ ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα και την παράταξη μου και να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Το καταστατικό μου δίνει τη δυνατότητα ως πρόεδρος του κόμματος να παραπέμψω ένα στέλεχος αν κρίνω ότι αυτό προστατεύει τη συλλογική μας προσπάθεια», είπε, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος δεν είναι όργανο δεοντολογίας για να επιβάλλει ποινές.

«Υπάρχουν συγκροτημένα όργανα δεοντολογίας, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο να προστατεύει όταν κρίνει τις συλλογικές θέσεις και τη συλλογική προσπάθεια». «Παραπέμπεται λοιπόν στην επιτροπή δεοντολογίας γιατί ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου στη χώρα, έχει χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων. Το αντίθετο. Αντιμετωπίζεται με θεσμικές παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε Σρόιτερ να ασκεί όση κριτική θέλει στον εκάστοτε πρωθυπουργό, χωρίς να σκέφτεται τι θα πει ο ιδιοκτήτης του καναλιού στο οποίο εργάζεται».

«Επιτρέψτε μου να έχω τη δυνατότητα να κρίνω το μέτρο και το βαθμό των αποφάσεων που αφορούν στην αξιολόγηση των πράξεων και των αποφάσεων που αφορούν στην κάθε ενέργεια που θεωρώ ότι εκθέτει το κόμμα και αναλόγως παίρνω εγώ την απόφαση που με αφορά για να προστατεύω το κόμμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και κάθε σοβαρό δημοκρατικό κόμμα έχει διαδικασίες, έχει όργανα, έχει ΠΓ και επιτροπή δεοντολογίας και εκεί θα αποφασιστούν και θα κριθούν όλα», είπε. Επισήμανε ότι αποφάσισε χθες την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας και την καθαίρεση του από τομεάρχη Διαφάνειας, όπου στη θέση του σήμερα είναι ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται»

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό σχόλιο του πρωθυπουργού ότι «όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν, ανήγαγαν τον πολακισμό σε βασική ιδεολογία του κόμματος τους και τώρα το πληρώνουν», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εμείς δεν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε, θα είμαστε ενεργοί μέσα στην κοινωνία για να δώσουμε τη μάχη για την πολιτική αλλαγή που είναι αναγκαία για τον τόπο».

Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βρήκε την ευκαιρία σήμερα -στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται-, αλλά να γνωρίζουμε όλοι ότι επί ημερών του η χώρα έχει διασυρθεί για την καταρράκωση του κράτους δικαίου».

Πρόσθεσε ότι τούτη την ώρα η αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου «εξετάζει το θέμα των παρακολουθήσεων και των παράνομων υποκλοπών» και ότι εκεί βρίσκονται καταθέτουν ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος. Ανέφερε ότι ο μεν κ. Μενουδάκος «κατέθεσε ότι εστάλησαν πάνω από 300 sms σε 100 στόχους από το Predator», ενώ πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ότι «το μισό πολιτικό σύστημα και η μισή οικονομική ζωή του τόπου παρακολουθείτο από το πρωθυπουργικό γραφείο». «Ο δε κ. Ράμμος κατέθεσε τις μέρες αυτές ότι βρέθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός απ' όπου εδόθησαν τα μηνύματα αυτά για το Predator», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κριτική ότι «ανέχθηκε το φαινόμενο του πολακισμού», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα, δεν στέλνει στην επιτροπή δεοντολογίας τα στελέχη του γιατί έχουν διαφορετική γραμμή» υπογραμμίζοντας ότι «όμως είναι άλλο να έχει κανείς διαφορετική άποψη, είναι άλλο να την εκφράζει στα όργανα ή και δημόσια να λέει ‘αυτή είναι η άποψη μου' και είναι άλλο στην προεκλογική περίοδο όταν είναι υποψήφιος βουλευτής να θέτει δημόσια ένα άλλο σχέδιο και είναι άλλο να απαντά και σε συνεντεύξεις που εγώ είχα κάνει την ίδια μέρα και είχα καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις μου».

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης από βήματος της Βουλής αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους ως συμμορίτες δεν είδα να υπάρχει η ίδια αντίδραση»

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι θέλει να είναι απόλυτα σαφής και δίκαιος στις κρίσεις του, προσθέτοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν που από βήματος της Βουλής αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους ως συμμορίτες. Δεν είδα να υπάρχει η ίδια αντίδραση. Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί απέναντι στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας ότι ‘θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή', δεν είδα να υπάρχει καμία αντίδραση από την ένωση δικαστών και εισαγγελέων, ούτε να κινείται προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε, «θα λύσει τα όποια προβλήματα παραφωνία στη δημόσια έκφραση μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του». Σημείωσε ότι «η θέση μας είναι ότι θα έρθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου για να δημιουργήσουμε θεσμούς αξιοκρατίας, λογοδοσίας, διαφάνειας, ελευθερίας, όχι για να εκδικηθούμε ούτε για να γκρεμίσουμε».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως προεκλογικά είναι πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η συζήτηση, είπε πως «κάνει ζημιά το γεγονός ότι αντί να ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, τις προγραμματικές μας θέσεις, έχουμε ένα 48ωρο που ασχολούμαστε με αυτό».

«Αλλά νομίζω ότι πολύ σύντομα όλη αυτή η συζήτηση θα τελειώσει και θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη σημερινή συζήτηση για την Υγεία και στην αυριανή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στην προεκλογικής περίοδο να συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα θέματα «και γιατί όχι και με τον ζωντανό τηλεοπτικοί διάλογο των αρχηγών και εμού απευθείας με τον κ. Μητσοτάκη που τον προκαλώ και προσκαλώ εδώ και 7 χρόνια, αλλά τον αρνείται».

Ισχυρό και προσβάσιμο ΕΣΥ για όλους τους πολίτες

Η στήριξη του ΕΣΥ ώστε να είναι ισχυρό και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες είναι κεντρική προϋπόθεση ώστε η «επόμενη μέρα» να είναι για την «στήριξη της κοινωνίας και την υπέρβαση του αισθήματος ανασφάλειας που αισθάνεται ο μέσος πολίτης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο «ygeiamou 2023: Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο», που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το ”ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, και ειδικότερα σε συζήτηση όπου συμμετείχε με θέμα «Η επόμενη ημέρα για την Υγεία».

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ, συμμετείχαν η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής κοινωνιολογίας και πολιτικών υγείας στο Πάντειο Χράλαμπος Οικονόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας τρία χρόνια μετά την πανδημία είναι δραματική» και ότι «ίσως είναι η χειρότερη στιγμή τού ΕΣΥ από την ίδρυση του και μετά». Έκανε λόγο για τμήματα και κλινικές υποστελεχωμένες που αναστέλλουν τα χειρουργεία τους, για λίστες αναμονής πάρα πολλών ημερών σε τακτικά χειρουργεία, δραματική επιβάρυνση νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού που έχουν υποστεί burnout, brain drain και προσωπικό που εγκαταλείπει το σύστημα γιατί δεν μπορεί να αντέξει στις «απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας». Προσέθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε 4.000 λιγότερους υγειονομικούς κατ' έτος, 12.000 λιγότερους συνολικά. Σχολίασε ότι και στην πανδημία «δεν τα πήγαμε εξαιρετικά» καθώς «είμαστε από τους χειρότερους στους σκληρούς δείκτες, στην αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στο δυτικό κόσμο».

«Ήλπιζα μετά από αυτό το συλλογικό τραύμα να είχαν όλοι συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων δομών του ΕΣΥ», σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε όρθιο στα πόδια του ένα ΕΣΥ που είναι υπό κατάρρευση».

Υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο πλαίσιο του συνεδρίου που πραγματοποιείται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ενίσχυση του ΕΣΥ απαιτεί διοχέτευση πόρων σε αυτό», καθώς «σήμερα υπολειπόμεθα του ευρωπαϊκού μ.ο. σε δαπάνες στην υγεία» και «αν δεν μιλήσουμε για σταδιακή αύξηση των δαπανών δεν θα μπορέσουμε να το ενισχύσουμε». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «συνολικό κοστολογημένο πρόγραμμα» που προβλέπει τη δυνατότητα σε βάθος 4ετίας να αυξηθούν περί τα 2 δισ. οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και να προστεθούν και περίπου 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα με την διοχέτευση πόρων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται διαφορετικός σχεδιασμός: ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νέος υγειονομικός χάρτης, «να δώσουμε τη δυνατότητα να μειωθεί το χάσμα της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας ανάμεσα αφενός στους πολίτες που έχουν οικονομική δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν, και, αφετέρου, σε εκείνους που βρίσκονται στο Κέντρο και εκείνους που βρίσκονται στην Περιφέρεια». Είπε ότι η χώρα μας είναι χώρα με τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, σχεδόν 40%, και ότι «πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μας πώς θα το καλύψουμε». Ειδικότερα μίλησε για ενίσχυση των υποστελεχωμένων και άγονων δομών του ΕΣΥ και τη δυνατότητα αύξησης των παροχών για να μειωθεί το κόστος των πολιτών απέναντι στην περίθαλψη και τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει οι πρωτοδιοριζόμενοι γιατροί να παίρνουν 2.000 ευρώ και ανάλογη αύξηση και σε όλα τα υπόλοιπα κλιμάκια. Επίσης, προτείνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προσλήψεις κυρίως του προσωπικού που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή ως επικουρικοί. Ακόμη, ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση της υγείας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο Νεκτάριος Σαντορινιός εφήρμοσε ως υπουργός το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες και πως όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει και ένα υγειονομικό ισοδύναμο για τους συμπολίτες μας στη νησιωτική Ελλάδα. Δηλαδή, τόνισε, «ιδιαίτερη προτεραιότητα σε δαπάνες για τη στήριξη των υποδομών υγείας στα νησιά μας, τη δυνατότητα να καλύπτονται από το κράτος οι πιθανές δαπάνες που αυτοί θα έχουν αν χρειαστεί να μεταφερθούν έξω από τη νησιωτική περιοχή στο Κέντρο και ταυτόχρονα τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλου μέρους του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη, σημειώνοντας ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει διπλασιασμό των τοπικών μονάδων υγείας αλλά και τη δυνατότητα νοσηλευτές παιδοψυχολόγοι να βρίσκονται δίπλα στις σχολικές μονάδες και για την προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των νέων παιδιών και για ενημέρωση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της παροχής κινήτρων ώστε οι νέοι γιατροί να μην εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα για το εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέραν του μεγαλύτερου εισαγωγικού μισθού, «είμαστε ανοικτοί να μελετήσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης των δομών, της λειτουργίας και του παρεχόμενου έργου, αλλά αυτή η αξιολόγηση να μην είναι όπως αυτή που είδαμε στην παιδεία, τιμωρητική και προς τα κάτω. Αλλά να δίνει μπόνους και ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα σε όσους δίνουν περισσότερο απ' ό,τι το δημόσιο σύστημα υγείας περιμένει από αυτούς».

«Καλό είναι ότι ασχολήθηκε (σ.σ. η κυβέρνηση) με τα ράντζα λίγο πριν από τις εκλογές, αν με αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας καλό είναι να γίνει», σχολίασε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Ωστόσο τόνισε πως «το ερώτημα είναι: αυτή η μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα τι κόστος έχει για το δημόσιο ταμείο; Είναι το κόστος αυτό μικρότερο από το κόστος που θα είχαμε αν επενδύαμε στην ενίσχυση σε υποδομές και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας;». Ερωτηθείς για το ζήτημα σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν εννοείτε τη νέα νομοθεσία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θεωρούμε ότι αυτό θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του ΕΣΥ γιατί θα έχουμε γιατρούς δυο ταχυτήτων» και «θα αποδυναμωθεί περαιτέρω το ΕΣΥ και θα ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας».

Τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών και πολλές φορές το κράτος να παρεμβαίνει και να βάζει όρια στον ιδιωτικό τομέα και στην κατεύθυνση της λειτουργίας του». Σχολίασε ότι «η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ένα ταμπού για μας», για να σημειώσει όμως ότι «αυτό που είναι ταμπού είναι η διαρκής συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος της έμμεσης ή και άμεσης πολλές φορές ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα».


Πηγή: real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια