ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ» ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΑΣΤΡΑ
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης. Θα θέλαμε να μας πείτε τους λόγους που σας οδήγησαν να δηλώσετε υποψηφιότητα ως Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι η Περιφέρεια είναι ο πιο σημαντικός αυτοδιοικητικός οργανισμός και αποφάσισα να την διεκδικήσω γιατί έχω μπολιαστεί εδώ και χρόνια από το αυτοδιοικητικό «μικρόβιο». Ως δήμαρχος έχω καταλήξει ότι κοροϊδεύουμε χωρίς να το θέλουμε τον κόσμο και αυτό μου προκαλεί πίκρα και θυμό. Γιατί τα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν είναι όλα ενός δήμου. Δεν υποτιμώ τη λακκούβα, την παιδική χαρά, το σχολείο, τα σκουπίδια. Από την άλλη, το κυκλοφοριακό, το δάσος, το νερό, το πού που πάνε τα απορρίμματα, η πολιτική προστασία και τόσα άλλα είναι κάθε μέρα στη ζωή μας αλλά δεν ανήκουν όλα στους δήμους. Εκεί είναι το γινάτι. Έφτιαξαν την Περιφέρεια το 2010 για να ασχοληθεί με αυτά τα «μητροπολιτικά», διαδημοτικά, παναττικά προβλήματα. Ο θεσμός δεν έχει δουλέψει καλά. Κυρίως στην Αττική. Κι αν για τα χρόνια μέχρι το 2019 υπάρχει η δικαιολογία της κρίσης, πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Κι εδώ είναι που αποκτώ «γινάτι». Η Αττική αλλάζει, η εποχή τρέχει, η αλληλεξάρτηση του ενός από τον άλλο στην ψηφιακή εποχή εκτινάσσεται και εμείς ως περιφέρεια, δεν γινόμαστε «μητροπολιτικοί», δεν κάνουμε την Αττική σπίτι μας. Δεν δίνουμε λύσεις στα σκουπίδια, στον Κηφισό, στο κυκλοφοριακό. Η περιφέρεια δεν αγωνίζεται, δεν διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση, το καλύτερο για την Αττική. Αυτό θέλω να κάνω γι αυτό κατεβαίνω. Ο Περιφερειάρχης να είναι ο Αττικάρχης, αυτός που νοιάζεται μόνο και αποκλειστικά για την Αττική. Να κάνω την Περιφέρεια, την Αττική συνεταίρο των δήμων και της κυβέρνησης, όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα στα 4 τελευταία χρόνια.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Έχετε υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση 41 χρόνια, εκ των οποίων τα 29 έχετε διατελέσει Δήμαρχος. Ποια είναι τα εφόδια που αποκομίσατε όλα αυτά τα χρόνια;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Το 1994 όταν ανέλαβα τη Δημαρχία του Ρέντη, η περιοχή ήταν η πιο υποβαθμισμένη του τότε νομού Αττικής. Καταφέραμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να προσεγγίσουμε επενδυτές από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο πόλο αναψυχής (village, allou), το οποίο έδωσε τεράστια οικονομική και κοινωνική ανάσα σε όλη την περιοχή. Εκείνη την εποχή, η ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία περνούσε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Επιχειρήσεις του Δήμου έφευγαν για τα Βαλκάνια ή έκλειναν, την ώρα που η ανεργία σημείωνε ποσοστά-ρεκόρ. Με τις επενδύσεις που φέραμε καταφέραμε να δημιουργήσουμε γρήγορα 3.000 θέσεις εργασίας. Ένας χώρος που είχε μόνο σκουπίδια έγινε ένα σύγχρονο πάρκο ψυχαγωγίας. Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από το Δήμο Νίκαιας. Ανέλαβα το 2011, στην καρδιά του Μνημονίου, τον τρίτο πιο χρεωμένο δήμο στην Ελλάδα, με χρέη 90 εκ. ευρώ. Δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά και πετύχαμε σήμερα να παραδίδουμε έναν Δήμο οικονομικά πλήρως τακτοποιημένο, με 8 εκ αποθεματικό στα ταμεία. Κι όλη αυτή η υπερπολύτιμη εμπειρία είναι το μεγαλύτερο εφόδιο στη μάχη για την διεκδίκηση της Περιφέρειας. Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή γι ’αυτό. Η σκληρή δουλειά, η γνώση των προβλημάτων και η διάθεση για συνεργασία, αλλά και για συγκρούσεις, όπου χρειάζεται δίνουν τα αποτελέσματα.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Ποια είναι η κύρια προτεραιότητά σας για την Αττική και πώς σκοπεύετε να την επιτύχετε;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Χωρικός σχεδιασμός σε Ανατολική και Δυτική Αττική, κυκλοφοριακό, απορρίμματα. Απλά πράγματα. Στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ξέρουμε πόσοι είμαστε και τι κάνουμε. Στην Δυτική τα logistics και τα φορτηγά πέφτουν στα σπίτια, στην Ανατολική αυτοφυείς πόλεις αναπτύσσονται αυτόνομα. Δύο μελέτες για σχέδιο πόλεων, μια για την καθεμιά. Μια τρίτη ολιστική μελέτη για το κυκλοφοριακό της Αττικής, όλης της Αττικής, το επαναλαμβάνω, αλλιώς θα μείνουμε πάλι στα μπαλώματα. Ξεφορτώνεις τον Κηφισό, φορτώνεις την Αθήνα κλπ. κλπ κλπ.. Εάν με επιλέξουν οι συμπολίτες μας, την επομένη των εκλογών θα ζητήσω συνάντηση με την κυβέρνηση, για να προχωρήσουν τα εργοστάσια επεξεργασίας και όλη η οργάνωση ανακύκλωσης, μονάδων βιοαποβλήτων κλπ. Παράλληλα, χρειάζεται αλλαγή στον οργανισμό της περιφέρειας που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες Δημόσιο. Αλλαγή στο περιεχόμενο των διευθύνσεων για να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, ψηφιοποίηση 100% των υπηρεσιών. Κρίσιμο ζήτημα είναι φυσικά οι μελέτες. Γιατί με τις μελέτες, που θα λένε τι πρέπει να γίνει, πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θέλει θα έχουμε τη βάση συζήτησης με κυβέρνηση και δήμους. Πόσο κάνει, πόσα βάζει η περιφέρεια, πόσα η κυβέρνηση, τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι. Αν είμαστε σοβαροί αυτό θα κάνουμε. Να βάλουμε στο τραπέζι τη δική μας μελέτη, το δικό μας σχέδιο. Αλλιώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με όσο ενδιαφέρον έχει ή δεν έχει για την Αττική και να πάμε σπίτι μας.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε τη συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη της περιοχής;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Η Περιφέρεια οφείλει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Οφείλει να παίρνει το πρόβλημα από κάτω και να το ανεβάζει προς τα πάνω. Σε συνεργασία με τους δήμους θα ξεκαθαρίσουμε από το πρώτο τρίμηνο τι θα πάρει ο καθένας και για ποια έργα. Επιμένω στην εκπόνηση σοβαρών και αξιόπιστων μελετών. Γιατί με τις μελέτες, που θα λένε τι πρέπει να γίνει, πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θέλει θα έχουμε τη βάση συζήτησης με κυβέρνηση και δήμους. Πόσο κάνει, πόσα βάζει η Περιφέρεια , πόσα η κυβέρνηση, τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι. Αν είμαστε σοβαροί αυτό θα κάνουμε. Να βάλουμε στο τραπέζι τη δική μας μελέτη, το δικό μας σχέδιο. Αλλιώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με όσο ενδιαφέρον έχει ή δεν έχει για την Αττική και να πάμε σπίτι μας.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Τα τελευταία χρόνια ζούμε μία πρωτοφανή κατάσταση στην Αττική, με τις φυσικές καταστροφές να διαδέχονται κάθε χρόνο η μία την άλλη. Ποια μέτρα θωράκισης και πρόληψης θεωρείτε πως πρέπει να πάρει η Περιφέρεια για την αντιμετώπισή τους;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Η κεντρική διοίκηση, κυβέρνηση αλλά και περιφέρεια αρέσκεται να επικαλείται ως δικαιολογία την κλιματική αλλαγή. Χωρίς να υποτιμούμε στο ελάχιστο αυτό το κρίσιμο δεδομένο, αυτό που φωνάζουμε εδώ και χρόνια είναι η πρόληψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει μελέτη και γρήγορα έργα. Μια ΟΛΙΣΤΙΚΗ μελέτη για τη διαχείριση υδάτων δηλαδή για τα αντιπλημμυρικά και την άρδευση. Επίσης, απαιτείται νέος τρόπος, στην επιλογή αναδόχων των έργων με εγγυήσεις διαφάνειας. Για να μην κάνουν 5 χρόνια με τις καθυστερήσεις των ενστάσεων και των δικαστηρίων οι αναθέσεις.
Δείτε τι γίνεται σήμερα. Κατά παράβαση των προειδοποιήσεων της ΕΕ, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη κινδύνου πλημμύρας του 2018. Έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το 2022. Εάν όλοι συμφωνούμε πως η κλιματική κρίση εντείνεται, η επικαιροποίηση με τα νέα δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί το φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο. Η ανυπαρξία υποδομών στα τέσσερα πέμπτα της Αττικής είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και κοινωνικά βάρβαρη. Η Αττική είναι το σπίτι μας. Μας ενώνουν οι απειλές, οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Πώς κρίνετε το έργο του εν ενεργεία Περιφερειάρχη, του κ. Πατούλη;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Η διοίκηση Πατούλη παραδίδει βαλτωμένα έργα παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομών. Γίνανε βέβαια κάποια πράγματα ωστόσο είναι ελάχιστα σε σχέση με την Πολιτική Προστασία και με αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτή τη στιγμή είναι επείγον να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία έχουν μείνει στη μέση. Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα όπως η διευθέτηση των ρεμάτων, τα οποία έχουν σταματήσει λόγω ενστάσεων των εργολάβων. Δυστυχώς, η διοίκηση Πατούλη δεν κινητοποιήθηκε για να τα ξεμπλοκάρει. Οι υποδομές της Περιφέρειας Αττικής «γερνάνε» (έχουμε γέφυρες που έχουν κατασκευαστεί πριν 30 χρόνια), αλλά η διοίκηση της Περιφέρειας δεν «τρέχει» κανένα έργο συντήρησής τους, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται 500 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών της Περιφέρειας, αλλά η διοίκηση Πατούλη δεν έχει φροντίσει να βρει το κονδύλι, την ώρα που ξόδευε αφειδώς για έργα βιτρίνας και δημόσιες σχέσεις. Με την κομματική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την αλλαγή Πατούλη με Χαρδαλιά, η περιφέρεια Αττικής είναι εδώ και δύο μήνες ουσιαστικά ακέφαλη. Ο κύριος Πατούλης ήταν απών στις φωτιές, απών στις πλημμύρες.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ: Τελευταία ερώτηση: Πώς οραματίζεστε την Αττική τα επόμενα χρόνια;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Λειτουργική, αποτελεσματική, ανθρώπινη. Η Περιφέρει να γίνε ένας θεσμός που θα υπηρετεί τον πολίτη και αυτός με την σειρά του θα την αισθάνεται κοντά του στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.
0 Σχόλια